Anasayfa / Etiket Arşivi: misafir yazar

Etiket Arşivi: misafir yazar

Gebelik ve Emzirme Dönemlerinde Diş ve Dişeti Tedavileri

Merhaba BYBO,  Uzun zamandır grupta sorulan sorulardan yola çıkarak gebelik ve emzirme döneminde diş ve dişeti tedavileriyle ilgili derli toplu bir yazı oluşturmak istedim. Biraz detaylı olacak ama yuvarlak cümlelerle geçmek yerine isimlere en azından bir aşinalık yaratmak daha faydalı olacak. Ağız içinde hormonal değişimlerden en çok etkilenen doku dişeti …

Devamı »

Periodontal Hastalıklar ve Nasıl Engellenebilecekleri

Merhaba BYBO, Hazır Dünya Prematüre Günü yeni geçmişken, kendi alanımı ilgilendiren kısmıyla ilgili çok da konuşulmayan bir şeyleri paylaşmak istedim. Medyadan gördüğüm kadarıyla Prematüre Günü aktiviteleri daha çok prematüre bebek ebeveynlerine (özellikle annelerine) destek olma ve bebeğin doğduktan sonraki bakımı ile ilgili konularda yapılıyor. Bunlar elbette çok çok çok önemli. …

Devamı »

Epigenetik Nedir ve Neden Önemlidir?

Belki de bir çoğunuzun haberdar olmadığı ama bilimin son yıllarda ciddi bir şekilde araştırmalarda bulunduğu Epigenetik konusu özetleyerek anlatmak istedim. Umuyorum ki bu yazının sonunda hepimiz çevrenin, yediklerimizin, içtiklerimizin, soluduklarımızın kendimizde ve kalıtsal olarak çocuklarımızda nasıl tehlikeli etkiler gösterebileceğini anlamış olacağız.  Simdi soralım soruyu: Nedir bu epigenetik?  Epigenetik yunanca epi- …

Devamı »

Zeka Gelişiminde Oyuncakların Rolü

Bu yazı zeka geliştiren oyuncaklarla ilgilidir:  Silikon vadisinin teknoloji dehaları çocuklarını içinde akıllı telefon ve pad olmayan okullara gönderiyorlarmış diye bir yazı okumuştum. 10 yaşına gelmiş, hala bilgisayar kullanmayı bilmiyor çocuklar. Ne mi yapıyorlar? Örgü örüyorlar mesela… Ama peki zeka geliştirmek için ne yapmalı? Hangi oyuncaklarla oynatmalı? Lafı uzatmayacağım. Oyuncaklar …

Devamı »

Her Şeye Rağmen Yaşamak ve Annelik

Akşam hafif ateşi vardı Ada’nın…. Yemekte de pek iştahı yoktu. Sütünü içerken kucağımda erkenden uyuya kaldı. Gece 12 gibiydi ateşinin çok yükseldiğini farkettik. Sabah neşesi yerindeydi, ama kreşe göndermedik. Ben işe gittim, Ada babasıyla evde kaldı. Sonraki 72 saat boyunca hiçbir şey yemedi. Sadece süt ve su içti. Uyku düzeni …

Devamı »

Bir Ömrün Hikayesi

Küçükken kendime verdiğim bir söz vardı: “Hayatta en çok ablamı seveceğim!”. Öyle de oldu, hayatta en çok ablamı sevdim ben. Anıları silinmeye başlamışken ve ölümünün ardından 2 yıl geçmişken bile onu anlatmak ve yazmak kolay değil. Engelli bir bireyle yaşamak zor evet ama aslında zorluğu “O” değil, çevrendeki olanaksızlıklar yaratıyor. Tıpkı …

Devamı »

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü- Nisan Dünya Otizm Farkındalık Ayı

İrem Afşin’in Ortak Yayın Yazısı   Yaşamın farklı bir penceresi… Nisan… Aylardan bahar. Havada baharın müjdecisi kokular, yavaş yavaş açan çiçekler, cıvıltıları ile hayatımıza neşe katan kuşlar, güneşin sıcak ışığına kavuşan dünya. Nisan, ruhumuzu aydınlık günlerde ferahlattığımız ay.  Nisan, 2008 yılından bu yana, dünya üzerinde yaşayan milyonlarca çocuk ve aileleri …

Devamı »

Rüzgarın Evi Yok!

Bugünkü misafir yazarım bebek sahibi olduktan sonra İsveç’den Türkiye’ye taşınan fakat ¨tutunamayan¨ arkadaşım Sedef. Türkiye’de çocuk yetiştirmenin zorluklarından ve iki arada bir derede kalmışıktan bahsediyor. İyi okumalar… Mahmud Derviş, Edward Said için yazdığı vedada şöyle demiş:  On wind he walks, And in wind he knows himself.  There’s no ceiling for …

Devamı »

Tomris’in Emzirme Notları – 1: Merhaba!

Merhabalar Sevgili Anne ve Babalar! Adım Tomris. Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu bir hekimim. Türkiye’de kişiye özel tıp alanında öncü bir kurumda çalıştım. Kişiye özel sağlık hizmetleri alanında geliştirdiğimiz bir modelin Avrupa’da nasıl uygulanabileceğini incelemek için bir Avrupa Birliği projesi ile Hollanda’ya geldim. Şu anda bu amaçla bir üniversitede araştırmacı olarak …

Devamı »

Çocukların Dışarıda Oynama Hakkı

Bugünkü misafir yazarım 3 yaşındaki Dersu’nun annesi Özden Özer. Kendisinin kreşler hakkında birkaç şikayeti var. Okuyalım: Bizim kreşin büyük ve çok güzel bir bahçesi var. Ben kreşi görür görmez bahçesine bayılmış ve bizi gezdiren görevliye “çocuklar yaz –kış bahçeye çıkıyorlar değil mi? “ diye sormuştum. Bu sorunun cevabı benim için …

Devamı »